Je immuunsysteem boosten
Je immuunsysteem heeft als taak om te zorgen dat je fit blijft en ziektemakers buiten de deur houdt. Idealiter hou je je immuunsysteem dus in topvorm. Maar hoe ziet jouw immuunsysteem eruit, waar ligt het in je lichaam en hoe zorg je dat je het optimaliseert? In deze blog vertel ik je hoe je met één simpele verandering een groot verschil kan maken.
Wil je goed herstellen en je energiek voelen dan speelt je immuunsysteem hierbij een grote rol. Helaas wordt deze door vele behandelaars vergeten mee te nemen in de behandeling. Waar je steeds vaker ziet dat stress, ademhaling en training wel worden meegenomen in behandeling van klachten en verminderde energie, is het immuunsysteem nog steeds een ondergeschoven kindje. Maar juist door dit te versterken kan je een enorm verschil maken.
Om het immuunsysteem goed te begrijpen is het belangrijk om te weten hoe het werkt. Je immuunsysteem is gelegen in je darmen en werkt als een filter om schadelijke stoffen en ziektemakers uit te sluiten. Kom het hierlangs dan is er nog een tweede filter, je lever. Dit systeem werkt 's nachts het hardst en zorgt dat je de volgende dag weer topfit kan beginnen zonder afvalstoffen en ziektemakers in jouw systeem. Eet je ongezonder, komen er veel ziektemakers binnen of slaap je slecht dan beïnvloed dit ook hoe goed het immuunsysteem werkt. Als dit niet voldoende in balans is kunnen klachten onstaan als darmklachten, vermoeidheid, zere keel of schor zijn. Maar ook hoofdpijn, een onrustige huid of stijfheid in je spieren. Je immuun-emmertje loopt als het ware over en uit zich op andere plekken.
Nu wil jij het liefst een optimaal immuunsysteem om klachten te voorkomen. We hebben net geleerd dat je immuunsysteem in je darmen ligt, en naast je immuunsysteem is hier ook een belangrijk ander proces gaande, namelijk je vertering! Na elke maaltijd heeft je lichaam even nodig om dit te verwerken. Dit doet het onder andere door een laagdrempelige ontsteking op gang te brengen. Je immuunsysteem ligt hiermee als het ware ook even iets onder vuur. Dit is niet erg, maar om je lichaam vervolgens weer goed op gang te brengen en het immuun-emmertje niet over te laten lopen is het goed om dit emmertje af en toe even te legen.
Hoe leeg je dit emmertje dan? Simpel: Door de tijd tussen je maaltijden te vergroten geef je je lichaam meer rust. Jouw maaltijdfrequentie heeft dus invloed op de ontstekingsgraad in jouw lichaam en de kracht van jouw immuunsysteem. En juist die lage onstekingsgraad kan ervoor zorgen dat je moe bent, stijfheidsklachten creeërt of bijvoorbeeld puistjes of keelpijn krijgt.
En dan wordt het ineens heel interessant want door je maaltijdfrequentie nog iets te verlagen zorgen dat je lichaam even helemaal kan resetten en herstellen, de ontstekingswaarde gaat helemaal naar nul. Je gooit nu je emmertje even helemaal leeg! Je lichaam heeft hier echter wel even de tijd voor nodig, ongeveer 14-16uur. Dit lijkt een lange tijd, maar als je het goed bekijkt valt dit best mee. Stel dat je na 19:00 's avond niet meer eet en de volgende dag je ontbijt verlaat naar 11:00 dan ben je al op 16 uur tijd. Ben je meer gehecht aan je avondsnack dan kun je ook vasten van 21:00 tot 13:00. Probeer dit 3 dagen in de week op dagen die jou uitkomen en je zult het verschil in je energieniveau razendsnel merken! Je immuunsysteem en je darmen zijn tot rust en kunnen hun volle energie weer richten op de nieuwe dag en alle uitdagingen die zich voor gaan doen! Hierdoor loopt het emmertje van jouw immuunsysteem niet meer zo snel over en voel je je fitter en blijft vaak de stijfheid en vermoeidheid langer uit.
Het is een dus simpel en volledig veilig trucje een aantal uur te wachten met je volgende maaltijd om je immuunsysteem weer volle kracht te laten werken op een later moment. Ga je dit ook eens proberen? Of wil je liever begeleiding bij het op peil brengen van jouw energie niveau?
---------
Blog door Loïs den Boer, juli 2020
Fysiotherapeute bij Back to Balance fysiotherapie
Lees je dit als vakkennis? Dan vind je dit wellicht ook interessant:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1087079216300612?via%3Dihub
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20837645/