Fitheid meten in 3 stappen

Wat is een fit lichaam? Dat is een goede vraag, want wat is fit-zijn? 

Er zijn een aantal manieren om te bepalen hoe fit je bent. In samenwerking met 'STERKER met Saar' geeft sportdiëtist Sarah uitleg over een goede lichaamssamenstelling en fysiotherapeut Brad vertelt over conditie en kracht. Deze drie punten zijn gecombineerd een basis om je fitheid te bepalen.  In deze blog laten we je zien hoe je dat zelf kan meten. Maar ook hoe je die metingen moet gebruiken en interpreteren. 

 

*Alle metingen kun je aan het einde terugvinden met een link.

1. Lichaamssamenstelling

Over het algemeen wordt je lichaamssamenstelling verdeelt onder twee categorieën; vet en vetvrije massa. Vetvrije massa is alles wat geen vet is. Denk aan: spieren, pezen, organen, botten, bindweefsel en lichaamsvocht. Voor een goede lichaamssamenstelling wil je niet een te hoog vetpercentage hebben. We hebben in ons lichaam ook essentieel vet. Dit zit bijvoorbeeld rondom organen, in je hersenen en beenmerg. Om hier niet op te teren, wat levensgevaarlijk kan zijn, wordt ook een te laag vetpercentage afgeraden. 
 
Zodra je het vetpercentage van je lichaam weet kun je ook berekenen wat je vetvrije massa is. Dit is handig om te weten! Dit kun je namelijk gebruiken om je progressie bij te houden met trainen. Als je vetpercentage daalt en je gewicht blijft gelijk of neemt toe, dan weet je dat je spiermassa opbouwt! Afname van vetweefsel en toename van spiermassa brengt vele gezondheidsvoordelen met zich mee! Juiste voeding en training is daarvoor essentieel. Een goed plan is er één die je kunt volhouden op lange termijn. Om het bekende jojo-effect te voorkomen. 

Infographic Vetpercentage

Meten lichaamssamenstelling
Om je lichaamssamenstelling te bepalen bestaan er een tal aan metingen. De één meer betrouwbaar dan de ander. Niet alle metingen zijn makkelijk uit te voeren of toegankelijk. Hieronder staan verschillende metingen die gebruikt worden om vetpercentage in kaart te brengen. Bij elke soort meting staat een korte omschrijving en de voor- en nadelen.

Waar het vet wordt opgeslagen in je lijf is genetisch bepaald in je D.N.A.. Sommige mensen hebben het vet over hun gehele lichaam verspreid zitten, bij andere zit het alleen rondom de buik of heupen. De volgorde van afvallen van vet is ook vastgelegd in ons D.N.A.. Buikvet bestaat uit vet tussen de organen en in de huidlagen. Met name door het vet rondom de organen loop je een hoger risico op gezondheidsproblemen. Een makkelijke tool om dit zelf te meten is de buikomtrek. Een gezonde buikomtrek bij mannen is tussen de 79 – 94cm en bij vrouwen tussen de 68 – 80cm. Hoe voer je deze meting uit?  Check het overzicht hieronder.

Buikomtrek
Voer deze meting uit voordat je hebt gegeten en gedronken en nadat je naar toilet bent geweest. Let op dat je het meetlint niet te strak aantrekt. Voorkom dit door het lint losjes rond je lichaam te leggen of iemand anders de meting uit te laten voeren. Meet ter hoogte van de navel.

  • Minder betrouwbaar door uitvoering
  • Meetlint nodig
  • Meting door zorgprofessional of zelfstandig
  • Goedkoop en toegankelijk

BIO-impedantie
bij BIO-impedantie wordt via elektrische geleiding je vetpercentage berekend. Vetvrijemassa geleid elektriciteit minder goed en geeft dus een ander signaal af dan vetmassa. Meest gebruikte manier is via weegschalen waar deze functie in zit. Meet altijd nuchter en voor het sporten.

  • Meting is niet altijd betrouwbaar
  • BIO-impedantie weegschaal nodig
  • Meten kan zelfstandig
  • Prijs afhankelijk aanschaf weegschaal/ beschikbaarheid weegschaal bij sportschool

2. Conditie

Je conditie/ uithoudingsvermogen is belangrijk, omdat het een goede indruk geeft over de staat van je hart, vaten en longen. Met een mooi woord noemen wij dit het cardiovasculaire systeem. Kun jij de trap op rennen/lopen zonder buitenadem te raken? Dit kan je al een kleine indruk geven, maar om je algehele conditie in kaart te brengen wordt er gebruikt gemaakt van de VO2max waarde. De VO2max geeft aan hoeveel volume (V) zuurstof (O2) jouw lichaam in een bepaalde tijd kan transporteren (via het bloed) en verwerken (in de longen en spieren) bij lichamelijk inspanning. Testen zoals de Astrandtest (fietstest) of Coopertest (looptest) worden gebruikt om de VO2 in kaart te brengen en deze voer je uit met een professional. Je hebt verschillende hartslagmeters, smartwatches en apps op je smartphone die geschikt zijn om je hartslag te meten. Je hartslag in rust en tijdens inspanning kan een goede indruk geven over je uithoudingsvermogen. Hieronder staat een tabel met alle normwaarden voor de hartslag in rust.

3. Kracht
Om de kracht van een persoon te bepalen wordt de 1RM gebruikt. 1RM staat voor één repetitie maximum, dus hoeveel gewicht kan je in één herhaling maximaal verplaatsen. Meestal wordt er gekeken hoeveel gewicht je per machine 8 – 10 keer kan herhalen, om vervolgens terug te rekenen naar je 1RM. Nu is het wat lastig om aan de hand van een 1RM te bepalen hoe fit je bent. Om het makkelijker te maken voor je zijn er sites zoals StrengtLevel, waar je jezelf kunt vergelijken met anderen. Op deze site kun je per oefening zien wat mensen gemiddeld scoren als beginner tot atleet. De link staat onderaan de blog zodat je per oefening kunt zien hoe goed je scoort! Houdt er rekening mee dat alle gewichten aangeven staan als 1RM. Hieronder staan wat voorbeelden voor een beginnende man van 80kg en vrouw van 70kg (beide gemiddelde gewichten in Nederland).

Oefening

Chest press

Shoulder Press

Seated Row

Lat Pulldown

Leg Press

Man (1RM)

38kg

27kg

45kg

42kg

78kg

Vrouw (1RM)

10kg

8kg

22kg

21kg

39kg

Nu heb je meerdere tools om te meten. Deze metingen kun je nu ook inzetten om je progressie bij te houden. Tip: meet wel altijd op vaste momenten en meerdere keren per week. Het gemiddelde per week geeft dan een indicatie over je progressie.

Het meest belangrijke is dat jij lekker in je vel zit, houd dit in je achterhoofd tijdens het meten.
Stel doelen waar jij jezelf goed bij voelt en die realistisch zijn. Het ideaalbeeld wordt tegenwoordig erg beïnvloed door social media. Er is heel wat speling met de definitie van gezondheid en fitheid. Afhankelijk van jouw doelen kun je deze metingen gebruiken om te bepalen hoe fit je nu bent. Als je meer wilt weten over hoe je vervolgens fitter kunt worden, houd dan deze site of onze instagram in de gaten voor de volgende blogs!


Handige links:

Middelomtrek meten.

VO2Max Berekenen.

1RM Berekenen.

1RM Vergelijken.

----
Blog door Brad van der Bliek fysiotherapeut bij Back to Balance Fysiotherapie, Sarah sport-diëtist bij SterkermetSaar en Lorena diëtist in opleiding bij SterkermetSaar.
06-10-2020

Bronnen:
1. https://www.sportgeneeskunde.com/files/bestanden/VSG/VSG8268.pdf

2. https://meetinstrumentenzorg.nl/wp-content/uploads/instrumenten/Astrand-test-form.pdf

3. https://www.kenniscentrumsportenbewegen.nl/wp-content/uploads/2019/12/Infographic-beweegrichtlijnen.pdf

4. https://strengthlevel.com/strength-standards

5. https://www.voedingscentrum.nl/nl/bmi-meter.aspx

6. https://www.voedingscentrum.nl/nl/afvallen/gezond-afvallen-de-start/heb-ik-een-gezond-gewicht.aspx#omtrek

7. https://fitnessjunk.nl/huidplooimeting/

8. https://fitnessjunk.nl/one-repetition-maximum/

9. https://www.conditietesten.nl/vo2max.htm

10. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2012/49/nederlanders-steeds-langer-maar-vooral-zwaarder#:~:text=Gemiddeld%20gewicht%20sneller%20gestegen%20dan,en%20een%20vrouw%2070%20kilogram

11. Gallagher D, Heymsfield SB, Heo M, Jebb SA, Murgatroyd PR, Sakamoto Y. Healthy percentage body fat ranges: an approach for developing guidelines based on body mass index. Am J Clin Nutr. 2000 Sep;72(3):694-701. doi: 10.1093/ajcn/72.3.694. PMID: 10966886.

12. Flegal KM, Shepherd JA, Looker AC, Graubard BI, Borrud LG, Ogden CL, Harris TB, Everhart JE, Schenker N. Comparisons of percentage body fat, body mass index, waist circumference, and waist-stature ratio in adults. Am J Clin Nutr. 2009 Feb;89(2):500-8. doi: 10.3945/ajcn.2008.26847. Epub 2008 Dec 30. PMID: 19116329; PMCID: PMC2647766.