Je voeten pijnvrij krijgen en houden

Inclusief supersnelle 4xF schoenen checklist!

Je voeten; dit duo draagt je overal naar toe, je steunt erop met heel je gewicht en bestaat uit maar liefst 26 losse botjes. Een mooi complex dat ervoor zorgt dat je kan gaan en staan waar je wilt en een sterke basis voor je lichaam. Toch gaat het regelmatig mis. In deze blog leggen we meer uit over onze aanpak en geven we u een supersnelle schoenen checklist voor ‘happy feet’!

De oorzaak van uw voetklachten
Veel Nederlanders krijgen te maken met voetklachten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld hielspoor, een hallux valgus, een verstuiking van de enkel of een breuk. Zo krijgt 15% van de Nederlandse bevolking hielspoor klachten en loopt daar vaak lang mee rond. Eén op de vijf personen heeft zelfs langer dan een half jaar last! Lang met pijn lopen, zorgt ervoor dat u ergens anders compenseert. Zo ontstaan vaak op langere termijn meer klachten, in bijvoorbeeld uw knie of rug. Maar andersom is ook mogelijk. Zo kunnen voetklachten ook ontstaan omdat er in een ander gewricht zich een probleem voordoet. Zo kan een beperking van de heup ook voor een hallux valgus (een kromme en pijnlijke grote teen) zorgen als je hier te lang mee blijft lopen.

Onze aanpak
Kortom, het is belangrijk om je klachten tijdig aan te pakken. Hier kunnen wij, als fysiotherapeuten, iets voor jou betekenen. In onze aanpak vinden we het belangrijk om de hele beweegketen te onderzoeken en niet alleen lokaal te behandelen. Zo behandelen we niet het gevolg van uw klacht maar met name de oorzaak. De behandeling bestaat meestal uit het opheffen van mechanische blokkades, het soepel maken van het gewricht en omliggende bindweefselstructuren, wat gemakkelijke oefeningen en tapen. Hierin nemen we ook de omliggende gewrichten zoals de enkel, knie en heup mee. Als je weer pijnvrij kunt bewegen en de oorzaak van de klacht is opgelost starten we met trainen. Wat hierbij getraind wordt, is afhankelijk van het uiteindelijke doel en de oorzaak van jouw klacht. Het kan dus behoorlijk verschillen per persoon. Oefeningen online zoeken kunnen je klachten zelfs verergeren als dit niet bij de oorzaak van uw klachten past; vraag dus altijd je fysiotherapeut om advies. 

Scroll door voor de schoenencheck!

hielspoor
hallux valgus
enkelpijn

Dan is het tijd om kritisch in je schoenenkast te kijken. Zelfs de fitste voeten worden niet blij van slecht schoeisel. Om je voeten gezond en tevreden te houden, heb je dus goede schoenen. Dit kunt je gemakkelijk testen met onze checklist. 

Back to Balance 4xF Schoenencheck

  • FREE  Een goede schoen biedt je voldoende ondersteuning, maar is niet te krap. Check of je tenen genoeg beweegruimte hebben en de enkelknobbels vrij zijn. 
  • FLEX Een goede schoenzool is flexibel en dempend. Denk hierbij aan een sportschoen of sportieve sneaker. 
  • FIX Check of je schoen een (klein) hakje heeft, dit zorgt ervoor dat je enkel wat bewegingsruimte wint en je automatisch een gezondere houding aanneemt. Je staat als het ware op een lichte helling. Tip: Dit kan ook een enorm verschil maken bij rug- of bekkenklachten.
  • FLOW Tot slot is het voor je comfort ook fijn als de schoen niet te zwaar en van ademend materiaal is. 


Twijfel je of je schoenen geschikt zijn om jouw voeten pijnvrij te houden, dan kun je dit altijd met één van onze fysiotherapeuten overleggen.

-----

Blog door Loïs den Boer, fysiotherapeut bij Back to Balance fysiotherapie
8 juni 2019