Blog

Regelmatig nieuwe blogs met alles wat je wilt weten over gezond bewegen en leefstijl.
Geschreven met expertise en door onze eigen fysiotherapeuten.

Maart 2021
Daphny Magendans

Drie aannames over stress

Stress is een begrip waar we dagelijks mee te maken krijgen. De meesten mensen hebben een negatieve associatie bij het concept stress. Het gevoel van angst, gejaagdheid, stotteren, black-outs, hoofdpijn, misselijkheid, onzekerheid, snel emotioneel, zweethanden en geen focus. Dit zijn een aantal manieren hoe we als mensen reageren op stress. Veel gehoorde oplossingen zijn vaak stress verminderen, uit de weg gaan of onder controle krijgen. We kunnen niet ontkennen dat er een leven zonder stress bestaat. Toch heeft iedereen vragen over stress. Wat is stress? Waar is stress nuttig voor? En hoe heb ik zelf invloed op de negatieve gevolgen van stress? Deze vragen beantwoord ik in dit blog. 

December 2020
Loïs den Boer

Schouderpijn: Spuit vs. Fysiotherapeut 

Pijn in de schouder, je arm niet kunnen heffen, pijn bij zwaar tillen of bij sporten... De fysiotherapeut helpt je graag en effectief bij schouderklachten. Maar er zijn meerdere behandelingen mogelijk. Daarvoor is het goed om te weten wat de oorzaak van de schouderpijn is. En wat zijn de voor- en nadelen per optie? Na het lezen van deze blog heb je alle antwoorden en kan jij een weloverwogen keuze maken!

Oktober 2020
Brad van der Bliek

Fitheid meten in 3 stappen

Hoe weet je hoe fit je bent? Dat is een goede vraag, want wat is fit-zijn? Sarah (sportdiëtist) en Lorena (diëtist in opleiding) geven je een beeld van een goede lichaamssamenstelling en Brad (fysiotherapeut) vertelt over conditie & algehele kracht. Deze drie factoren bepalen hoe, lichamelijk, fit je bent. Het gaat om een samenspel van deze elementen. Om deze reden geven we je meer tools om jouw fit-zijn te weten en meten. Het gaat altijd om het totaalplaatje! 
slaap tips

September 2020
Loïs den Boer

3 Tips voor een betere slaapkwaliteit 

Slaap is een belangrijk onderdeel van je zelfherstellend vermogen. Samen met andere peilers bepaalt het of jouw lichaam optimaal functioneert en hoe energiek je je voelt. Als je dit leest is de kans groot dat je problemen hebt met slapen en daarin ben je niet de enige. 63% van de Nederlanders geeft aan niet goed te slapen en is ontevreden over zijn of haar slaapkwaliteit. Je slaapkwaliteit wordt bepaald door 3 factoren. De duur van je slaap, je alertheidsniveau (tijdens de slaap) en jouw slaaptiming ofwel slaap-DNA. Welke van deze factoren bij jouw slaapprobleem een rol speelt en wat je kan er zelf aan kan doen lees je in deze blog!
Juli 2020
Loïs den Boer

Je immuunsysteem boosten

Je immuunsysteem heeft als taak om te zorgen dat je fit blijft en ziektemakers buiten de deur houdt. Idealiter hou je je immuunsysteem dus in topvorm. Maar hoe ziet jouw immuunsysteem eruit, waar ligt het in je lichaam en hoe zorg je dat je het optimaliseert? In deze blog vertel ik je hoe je met één simpele verandering een groot verschil kan maken. 

Juni 2020
Brad van der Bliek

Hoe N.E.A.T. is jouw leven?

Vandaag de dag zijn mensen steeds meer bezig met levensstijl. Het is alleen soms lastig om te weten of je een gezonde levensstijl hebt. In Nederland voldoet ongeveer 49% van de volwassenen aan de beweegrichtlijnen. Daarnaast heeft de helft (50.1%) van de volwassenen in Nederland overgewicht (BMI 25>). Deze cijfers laten zien dat we hier een steuntje in de rug kunnen gebruiken of wellicht in lieve shop onder de kont. In deze blog vertel ik je over een ondergewaardeerde manier om je levensstijl te verbeteren en hoe je dit kunt toepassen in je leven.

scoliose

December 2019
Daphny Magendans

Scoliose in een notendop

Het is algemeen bekend dat mensen niet symmetrisch zijn. En dat elk lichaam anders is. Dit geldt ook voor de wervelkolom, deze komt in allerlei soorten en maten. Zo heeft de ene persoon een bolle bovenrug en de ander heeft een vlakke bovenrug. In de meeste gevallen kan dit geen kwaad. Maar wanneer is het wel een probleem? En wat gebeurt er precies bij een scoliose? Dat beantwoord ik in deze blog en een cliënt deelt een recente ervaring.

November 2019
Loïs den Boer

Hoe kom ik van mijn rugpijn af?

Rugpijn is een van meest voorkomende lichamelijke klachten in Nederland. Na griep en verkoudheid is dit de meest gegeven reden van medewerkers om zich ziek te melden op werk. In deze blog geef ik je mijn beste tips bij rugklachten zodat je sneller op de been bent. Met deze drie simpele trucjes heb je in de meeste gevallen al direct minder pijn of kan je beter bewegen. 
Oktober 2019
Loïs den Boer

Veilig opstaan tijdens de zwangerschap

In onze vorige blog hebben we besproken hoe hard het werken is voor jouw lichaam om ruimte te maken voor je baby. Dit brengt heel wat veranderingen met zich mee in je buik, maar ook je rug en bekken. In deze mini blog leggen we je kort uit hoe je op een veilige en en verantwoorde manier kan opstaan vanuit lig tijdens je zwangerschap. 

Oktober 2019
Daphny Magendans

Zwangerschap; 9 maanden topsport

Een kind dragen en baren is hard werken voor je lichaam. Zwangerschap is te vergelijken met topsport. Je hebt pijntjes die erbij horen, je lichaam verandert en je moet goed voor jezelf zorgen om de komende periode fit door te komen. Je hebt een coach (verloskundige of gynaecoloog) die een plan met je opstelt. Maar toch kun je ondanks hulp lichamelijke klachten krijgen waarbij de fysiotherapeut je kan helpen! In deze blog lees je hoe je lichaam veranderd en wat je kunt doen om je lichaam zo fit mogelijk te houden en klaar te stomen voor de bevalling!

September 2019
Daphny Magendans

Gezond zitten bestaat niet

Te lang zitten en staan is en blijft slecht voor je. Niet voor niets hoor je de uitspraken ‘zitten is het nieuwe roken’. Het lichaam kan je niet de hele werkdag overeind houden in één houding, omdat we gemaakt zijn om dynamisch te bewegen. Afwisselend bewegen zorgt voor doorbloeding en doorstroming van de structuren in de rug. Maar dit is maar één van de voordelen van bewegen. Wat houdt het in om voldoende te bewegen? En waar houd je rekening mee als je een fysiek zware baan hebt? 2/2

September 2019
Loïs den Boer

De ideale werkhouding

Wat is de beste werkhouding? We kennen de adviezen allemaal wel: goed recht op zitten, een actieve werkhouding, regelmatig even opstaan en wat wandelen. Maar als we geconcentreerd aan het werk zijn is het lastig om dit vol te houden. Niet alle tips zijn praktisch haalbaar. In deze blog leggen we je uit hoe je ondanks je drukke werkschema een goede werkhouding kan aannemen èn makkelijk kan volhouden! 1/2

oefening

Augustus 2019
Loïs den Boer

3 Tips om je bindweefsel 
in shape te houden

Op onze website, maar ook in onze posts op social media, hebben we het vaak over onze unieke aanpak. Hierin benoemen we termen als bindweefselbehandeling en/of fascia. Dit orgaan verbindt je hele lichaam met elkaar en zorgt bijvoorbeeld dat je spieren vastzitten aan elkaar en aan je botten en gewrichten. Bindweefsel behandeling is op het moment een absolute trend, maar hoe zorg je dat je je bindweefsel fit houdt? En hoe weet je welke aanpak bij jou past? Hier lees je onze beste tips!

hoofdpijn

Juli 2019
Loïs den Boer

4 Feiten over hoofdpijn

Hoofdpijn is één van de meest voorkomende gezondheidsklachten. In onze praktijk zien wij het vaak voorbij komen, al dan niet in combinatie met nekpijn. Hoofdpijn is een chemische reactie die in de hersenen plaatsvindt. Daarom kun je bij hoofdpijn bijvoorbeeld gevoeligheid voor licht ontwikkelen of misselijk worden. In deze blog lees je 4 handige feiten over hoofdpijn.

hielspoor

Juni 2019
Loïs den Boer

Je voeten pijnvrij krijgen en houden

Je voeten; dit duo draagt je overal naar toe, je steunt erop met heel je gewicht en bestaat uit maar liefst 26 losse botjes. Een mooi complex dat ervoor zorgt dat je kan gaan en staan waar je wilt en een sterke basis voor je lichaam. Toch gaat het regelmatig mis. In deze blog leggen we meer uit over onze aanpak en geven we je een supersnelle schoenen checklist voor ‘happy feet’!

behandelruimte

Volg je ons al op social media?

@fysiobacktobalance