4 Feiten over hoofdpijn

Hoofdpijn is één van de meest voorkomende gezondheidsklachten. Ook in onze praktijk zien wij het vaak voorbij komen, al dan niet in combinatie met nekpijn. Hoofdpijn is een chemische reactie die in de hersenen plaatsvindt. Daarom kun je bij hoofdpijn bijvoorbeeld gevoeligheid voor licht ontwikkelen of misselijk worden. In deze blog lees je vier feiten over hoofdpijn.

1. Vrouwen hebben vaker hoofdpijn dan mannen
Volwassen vrouwen geven aan drie keer zo vaak hoofdpijn te ervaren als mannen. Dit zijn veelal vrouwen in de vruchtbare leeftijd, 16 tot 45 jaar (gemiddeld), met als gevolg hormonale triggers van de hoofdpijnklacht. Meer dan 70.000 mensen hebben per dag een migraine aanval. Daarvan zijn er bijna 50.000 vrouw. Migraine is daarmee een van de meest voorkomende hoofdpijnsoorten bij zowel volwassenen als kinderen.

2. Je kunt meer hoofdpijn krijgen door het nemen van te veel paracetamol

Het is verleidelijk om een pijnstiller te nemen bij hoofdpijn, maar er bestaat een vorm van hoofdpijn die veroorzaakt wordt door medicijnen. Hierdoor kan het zo zijn dat je paracetamol juist meer klachten geeft. Overmatig gebruik, dat wil zeggen meer dan 15 dagen per maand paracetamol of bijvoorbeeld diclofenac geeft vaak juist hoofdpijn. Bij triptanen is dit zelfs al bij 10 dagen of meer gebruiken per maand. Naast hoofdpijn kan overmatig medicijn gebruik ook leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen, misselijkheid of zelfs depressie. Goed om te weten is dat je met een pijnstiller de oorzaak van de hoofdpijn niet wegneemt, maar de klachten slechts tijdelijk verlicht.

hoofdpijn

3. Hoofdpijn kan een reactie zijn op je voeding
Zo is bekend dat de caffeïne in koffie en thee hoofdpijn kunnen veroorzaken bij mensen. Maar ook in het geval van het eten van veel snelle suikers in bijvoorbeeld pizza, wit brood, frisdrank, snoepgoed en gebak kan je hoofdpijn krijgen. Dit is het gevolg van het schommelen van de bloedsuikerspiegel. Bepaalde smaak en geurstoffen in je voeding kunnen ook hoofdpijn veroorzaken. Kortom het is een zoektocht om te achterhalen welke voeding bij jou hoofdpijn veroorzaakt. Wij raden aan dit te doen met een voedingsdagboek of contact op te nemen met de diëtist waarmee wij samenwerken


4. De fysiotherapeut kan je helpen bij hoofdpijnklachten.
Vaak is er een logische lichamelijke verklaring voor hoofdpijnklachten. Zo kan een bewegingsblokkade in de nek of kaak hoofdpijn veroorzaken. Hierdoor kunt last krijgen van draaiduizligheid of oorsuizen. Daarnaast is je (werk)houding van invloed op de stand van je hoofd en kunnen bepaalde posities van het hoofd hoofdpijn veroorzaken. In dit geval kan de fysiotherapeut je helpen met je klachten. Denk ook eens aan hoofdpijnklachten als gevolg van ademhalingsproblemen of stress. Daarbij zorgt een (onbewust) hogere en snellere ademhaling voor spanning in de nek- en bovenrugregio en die hoofdpijn kan veroorzaken. Met manuele- en bindweefsel technieken zorgen we dat je snel weer vrijer ademt en hoofdpijnklachten worden verlicht. Ook is leefstijl gerelateerd aan dit probleem, daarbij kun je denken aan slaap, voeding en lichaamsbeweging. Door een persoonlijk leefstijladvies, hulp met het starten met sporten en het aanpassen van je houding kunnen hoofdpijnklachten aanzienlijk afnemen en zelfs verdwijnen!


Wil je meer weten wat wij als fysiotherapeut voor jou kunnen betekenen dan raden we je aan een afspraak te maken. Tijdens de intake kunnen we de oorzaak van jouw hoofdpijn achterhalen en je met een direct resultaat behandelen.


-----

Blog door Loïs den Boer, fysiotherapeut bij Back to Balance fysiotherapie
8 juli 2019