Schouderpijn: spuit vs. fysiotherapeut
Pijn in de schouder, je arm niet kunnen heffen, pijn bij zwaar tillen of bij sporten... De fysiotherapeut helpt je graag en effectief bij schouderklachten. Maar er zijn meerdere behandelingen mogelijk. Daarvoor is het goed om te weten wat de oorzaak van de schouderpijn is. En wat zijn de voor- en nadelen per optie? Na het lezen van deze blog heb je alle antwoorden en kan jij een weloverwogen keuze maken!
Een veel voorkomende klacht in de schouder is een impingement, oftewel een inklemming. Dit kan zijn door een slijmbeursontsteking (bursitis), pees of spier irritatie (tendinitis) of een andere ontsteking in het schoudergewricht. Hierbij klinkt het woord ontsteking vrij heftig, maar dit is eigenlijk een manier van je lichaam om een irritatie op te lossen. Een ontsteking zorgt namelijk voor het beperken van de beweging in je schouder zodat er niet nog meer schade komt en geeft toevoer van extra vocht en stoffen die jouw lichaam juist herstellen. Een ontsteking is dus heel natuurlijk en kan je zien als jouw hulpje. Het nadeel is dat dit vaak samen gaat met pijn. Het liefst vergelijk ik een slijmbeurs met een airbag in je auto. Op het moment dat er een irritatie of botsing is (in het gewricht) dan blaast deze op. Je zou er voor kunnen kiezen om de airbag vervolgens lek te prikken, maar het nadeel hiervan is dat hij je dan niet meer behoed van het knallen tegen je stuur met als gevolg nog meer klachten. Je airbag of slijmbeurs lekprikken heeft dus niet de voorkeur. Als fysiotherapeut ben ik geen fan en de huisarts of orthopeed zal ook niet direct een spuit inzetten.
Wat interessant is, is om je af te vragen wat de oorzaak van je irritatie is. Waarom is deze ontsteking ontstaan? Dit kan natuurlijk meerdere oorzaken hebben. Of er is een dysbalans tussen wat je doet en wat je lichaam aankan. Of er is een irritatie door vernauwing in de ruimte onder het schouderdak. Dit laatste is veel voorkomend en heeft te maken met houding. Je houding van je bovenrug verandert direct de stand van je schouder en hoe de beweging verloopt. Een simpele test om te ervaren wat houding voor invloed heeft op de beweging van je schouder is als volgt. Zit onderuitgezakt met een bolle bovenrug en til je zo ver mogelijk omhoog op. Probeer het dan vervolgens nog eens met een rechte of op gestrekte bovenrug. Wat merk jij? Je zult merken dat je veel hoger je arm kan optillen in de tweede positie.
Alleen het bestrijden van pijn en de ontstekingsreactie is niet in de meeste gevallen niet voldoende om te herstellen. Met deze gedachte in ons achterhoofd wil ik je meenemen naar de twee opties bij schouderklachten.
Optie 1: De huisarts of orthopeed: de spuit
Deze arts/specialist kan je doorsturen naar de fysiotherapeut of ervoor kiezen om je een cortisonen injectie te geven. Dit is een ontstekingsremmer. Hiermee behandel je de symptomen van de ontsteking, namelijk de zwelling en de pijnklachten. Nadeel van deze behandelvorm is dat je bij herhaaldelijk gebruik op lang termijn schade ontstaat aan het gewricht zoals pezen, kraakbeen, lokale zenuwen en huid. In gewrichten mag er niet meer dan viermaal per jaar een injectie toegediend worden.
Optie 2: Fysiotherapie
Bij een goede fysiotherapie behandeling wordt naar de oorzaak van de ontsteking gekeken. Dan kan de fysiotherapeut je helpen met bijvoorbeeld het verbeteren van je houding of uitvoering van je oefeningen/sport. Ook kan de fysiotherapeut zorgen dat het gewricht kwalitatief beter beweegt en door manuele technieken de ruimte onder het schouderdak vergroten. Hierdoor is krijgt de slijmbeurs en pezen meer ruimte en krijgt het de mogelijkheid om te herstellen. De symptomen van de ontsteking nemen dan geleidelijk af door natuurlijk herstel.
Conclusie: Het is zeker mogelijk om fysiotherapie en een injectie bij de arts te combineren als behandeling. Laat je goed informeren over de effecten van een cortisone injectie. Echter zijn wij als fysiotherapeuten van mening dat je niet alleen de gevolgen maar ook de oorzaak zult moeten aanpakken. Bij geen gewenst effect van de injectie is het goed om dit te overleggen met de desbetreffende arts en zelf kritisch te zijn over de vervolg behandeling.
Wat wij als fysiotherapeuten wel willen benadrukken is dat je beter niet te lang kan blijven lopen met je schouderpijn. Natuurlijk zijn er scenario’s waarbij de klachten vanzelf afnemen, maar merk je na twee weken geen verschil dan raden wij aan om actie te ondernemen. Volgende week zullen wij je drie tips geven die je direct kan toepassen bij jou schouderontsteking. Zodat je een eigen eerste-hulp-bij-schouderpijn-kit hebt in huis.
Wil je een afspraak maken bij een fysiotherapeut die de oorzaak van jouw probleem achterhaalt? Neem dan gerust contact met ons op.
-----------------
Blog door Loïs den Boer, fysiotherapeut bij Back to Balance fysiotherapie
Bron:
https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M13-2199?articleid=1892614&https://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/cortisone-injectie-infiltratrie-in-gewrichten-en-zachte-weefsels