3 Tips om je bindweefsel in shape te houden

Op onze website, maar ook in onze posts op social media, hebben we het vaak over onze unieke aanpak. Hierin benoemen we termen als bindweefselbehandeling en/of fascia. Dit orgaan verbindt je hele lichaam met elkaar en zorgt bijvoorbeeld dat je spieren vastzitten aan elkaar en aan je botten en gewrichten. Bindweefsel behandeling is op het moment een absolute trend, maar hoe zorg je dat je je bindweefsel fit houdt? En hoe weet je welke aanpak bij jou past? Hier lees je onze beste tips!

Fit bindweefsel is voor iedereen belangrijk. Bij sommige aandoeningen speelt de conditie van bindweefsel zelfs een hoofdrol in het herstel of verminderen van de klachten, denk bijvoorbeeld aan fibromyalgie. Deze tips zijn voor iedereen toepasbaar dus lees snel verder.

Tip 1 - Voeding en supplementen

Je bindweefsel heeft voldoende bouwstenen nodig om zijn functies te behouden en te herstellen na (gebruik)schade. Deze stoffen haal je uit gezonde voeding of kan je aanvullen met supplementen. Een van de belangrijkste bouwstenen voor je bindweefsel is glucosamine. Daarnaast is ook voldoende vitamine C, foliumzuur en magnesium nodig. Vitamine B12 kan een belangrijke aanvulling zijn, zeker als je weinig/geen dierlijke producten eet. Naast deze specifieke voedingsstoffen is voldoende water drinken ook belangrijk om je bindweefsel flexibel en gezond te houden. Bindweefsel heeft voldoende vocht nodig, net zoals je de ketting van je fiets soepeler beweegt als je deze regelmatig met olie smeert. Denk ook goed na over wat je eet en drinkt na sporten om je bindweefsel weer een boost te geven. De belangrijke drie zijn: koolhydraten, eiwitten en vocht. Een gebalanceerd dieet zorgt niet alleen dat je je fitter voelt maar je ook op celniveau gezonder bent. 

mckenzie
spagaat
foam rollen

Tip 2 - Beweging en sport

Bindweefsel verandert van flexibiliteit als je lang in één houding moet zitten of veel dezelfde beweging maakt. Daarnaast hebben sommige cellen in je bindweefsel het vermogen om aan te spannen, zodat het als een soort net op gespannen wordt om trek- en drukkracht te verdelen over spieren en gewrichten. Het bestaat uit heel veel laagjes cellen die goed met elkaar moeten bewegen en verglijden in verschillende richtingen. Om deze soepel te houden, is sportief bewegen belangrijk. In feite is elke vorm van sportief bewegen geschikt om jezelf soepel te houden. Ons advies is als je al druk bent geweest een rustige vorm van bewegen te kiezen. Rekoefeningen zoals je die uit de yoga of pilates kent zijn hiervoor uitermate geschikt. In de yoga is de yin yoga een goede vorm van yoga om meer ruimte te krijgen in het bindweefsel, omdat je hierbij vijf minuten in één houding blijft. Daarnaast breng je het level van stresshormomen in je lichaam naar beneden en train je tegelijkertijd. Maar uiteraard kan fitnessen, hardlopen, zwemmen of wielrennen ook voldoende zijn voor jou. Naast sporten, raden we u aan om regelmatig tijdens uw (zittend) werk een stukje te wandelen of eens te rekken en strekken. Sneak peak: In de blog van volgende maand gaan we dieper in op de werkhouding en welke werkhouding het beste werkt voor jou!


Tip 3 - Massage of foamroller

Wil je je bindweefsel echt eens verwennen? Boek dan eens een shiatsu of bindweefselmassage bij een massagepraktijk of schoonheidsspecialist*. In eerste instantie zal het niet heel prettig aanvoelen, maar het heeft een ontgiftende werking en zal je meer bewegingsvrijheid geven. Deze massage techniek zorgt voor een goede doorbloeding van het bindweefsel en maakt alle verklevingen die in het bindweefsel ontstaan weer los. Voor de sporters raden wij aan om een foamroller te gebruiken om spierpijn en stijfheid weg te rollen, zo hou je zelf grip op je flexibiliteit. Als je onverhoopt toch nog klachten krijgt of houdt, zorg dan dat je een afspraak maakt bij een fysiotherapeut die ook werkt met fascia- of bindweefselbehandeling. Wij hopen natuurlijk dat wij jou mogen helpen om weer klachtenvrij te bewegen!


*Let op: wij geven geen ontspanningsmassages, maar alleen fysiotherapeutische behandelingen op basis van een klachtenbeeld.

----
Blog door Loïs den Boer, fysiotherapeut bij Back to Balance fysiotherapie
5 augustus 2019